Psihoterapie Pozitivă PPT 

Psihoterapia vietii cotidiene. Este o metoda psihodinamica, transculturala, umanista si integrativa 

Metoda se bazează pe imaginea pozitivă a omului, imagine conform căreia omul este prin natura sa bun și înzestrat cu patru tipuri de capacități: fizicepsihice, sociale și spirituale

Bolile și tulburările sunt în acest context interpretate într-un mod nou, pozitiv, utilizându-se în interpretare povești, anecdote, exemple din alte culturi. Clientul este încurajat să joace un rol activ în propriul proces de vindecare. 

Psihoterapia Pozitivă consideră că orice om este un întreg format din patru părți: corp, minte, emoții și spirit.

Scopul procesului terapeutic este acela de a ajuta clientul să își dezvolte propriile capacități înnăscute și să găsească echilibrul în viața de zi cu zi. Clientul este, de asemenea, încurajat să devină terapeut pentru familia sa și pentru cei din anturajul său. 

Psihoterapia Pozitivă este o abordare interdisciplinară: ea utilizează o serie de tehnici aparținând unor alte metode, pentru a flexibiliza adaptarea la situația clientului/pacientului.

Psihoterapia Pozitiva vorbeste despre teoria capacitatiilor, capacitatile primare sunt in legatura cu iubirea si se dezvolta in prima parte a vietii, in relatie cu mama si tata si capacitatile secundare, care sunt in relatie cu "a cunoaste" si se dezvolta in relatie cu lumea. 

Psihoterapia Pozitivă poate aborda orice fel de client, indiferent de limbă sau nivel social și, de asemenea, indiferent de cultura din care provine. Prin interpretarea pozitivă a simptomelor, Psihoterapia Pozitivă ajută clientul să-și găsească și să-și evalueze propriile capacități de bază si sa devina propriul terapeut.

sursa: positum.ro

Ce trebuie sa stie clientul?


La prima sedinta se discuta contractul  de psihoterapie si consimtamantul informat, clientul primeste pe mail contractul si consimtamantul informat.

La prima sedinta se stabileste cadrul psihoterapeutic. Cadrul psihoteraeutic inseamna: locul unde se desfasoara sedinta (cabinetul), timpul (o sedinta dureaza 50 de minute), onorariul psihoterapeutului si modul de plata, cand iti suni psihoterapeutul, cum procedezi sa anulezi o sedinta, care sunt canalele de comunicare, care sunt limitele relatiei terapeutice.

La prima sedinta clientul vorbeste despre problema cu care a venit.

In primele doua sedinte stabilim obiectivul psihoterapeutic.

Primele 5 sedinte sunt despre stabilirea relatiei psihoterapeutice, clientul se obisnuieste cu psihoterapeutul, se obisnuieste cu cadrul psihoterapeutic. In primele sedinte clientul ventileaza, detensioneaza campul psihic.

Primele 10 sedinte sunt despre rezolvarea tabloului clinic, daca exista un tablou clinic.

Dupa primele 10 sedinte facem o scurta evaluare si stabilim daca continuam relatia psihoterapeutica sau ne oprim.

Dupa primele 10 sedinte putem sa spunem ca intram intr-un proces profund de psihoterapie.

Succesul in procesul psihoterapeutic psihodinamic, necesita o caracteristica importanta, capacitatea de autorefectare.

Clientul trebuie sa stie ca actul psihoterapeutic este strict confidential.

Sedintele se stabilesc de comun acord.

Sedintele se anuleaza cu 24h inainte.

Sedintele care nu sunt anulate cu 24h inainte, se platesc.

Relatia terapeutica nu se stabileste prin terti.

Relatia terapeutica este asumata si respecta principiile etice.

Relatia terapeutica este bazata pe confidentialitate, profesionalism, empatie, respect reciproc, incredere.

Problemele care apar pe parcursul relatiei terapeutice se discuta, se analizeaza si se negociaza.

Procesul psihoterapeutic nu se termina la telefon sau prin mesaje. Daca vrei sa iti opresti procesul psihoterapeutic, anunti psihoterapeutul cu o luna ( 4 sedinte)  inainte. Ultimele doua sedinte sunt dedicate inchiderii procesului psihoterapeutic. In ultimile 2 sedinte se discuta ce a functionat in psihoterapie si ce nu a functionat.Analizam progresul psihoterapeutic, blocajul in proces si lucrurile care s-au mentinut.

Psihoterapia on-line respecta cadrul terapeutic si principiile etice.

Psihoterapia on-line, se refera la tele-terapie, sedintele se fac in regim de video-call. Clientul are la dispozitie cateva canale de comunicare. Impreuna stabilim ce canal de comunicare folosim pentru sedinte.

Atunci cand un client doreste sa faca un proces psihoterapeutic psihodinamic trebuie sa ia in calcul trei aspecte:

- disponibilitatea de timp - am nevoie de timp ca sa investesc in acest proces de lucuru cu mine;

- disponibilitatea financiara - am nevoie de bani ca sa sustin acest proces;

- disponibilitatea de lucuru cu partea nevazuta si neinteleasa a vietii mele - am nevoie sa fiu puternic si curajos sa ma uit la cele mai intunecate parti din Inconstient;

Cercetarile recente spun ca, doar 60% din procesele psihoterapeutice au succes si aduc schimbare in viata clientului. Restul de 40% reprezinta esec in psihoterapie.