RORSCHARCHIAN RO

Testul Rorschach este o metoda poiectiva, cu ajutorul ei putem explora stuctura de personalitate si mecanismele psihologice functionale sau arhaice. Acesta metoda este utilizata în întreaga lume într-o varietate de domenii ale psihologiei. 

Este folosita in psihologia clinica, psihologie judiciara, educationala, organizationala si psihoterapie.

Testul Rorschach este un test proiectiv, testează percepția, nu imaginația. Raspunsurile la engrame sunt nestructurate și autentice, formând o breșă prin care analistul Rorschach vede in forma pura arhitectura psihicului. 

Felul în care percepem lumea este și felul în care suntem structurați psihic. 

Atunci când mergem la terapie știm de ce mergem, sa punem în ordine ceva ce simțim că este în dezordine. Testul te ajuta să înțelegi obiectiv natura problemei tale, dar pentru asta este necesar să recunoști că ai o problemă.

Procesul de codare și interpretare este unul minuțios. Specialistul Rorschach cântărește foarte atent modul în care clientul răspunde, analizează toate elementele raspunsului. 

Învățarea limbajului Rorschach presupune o munca susținută de ani de zile. 

Fiecare element dintr-un răspuns înseamnă altceva și are o alta codificare.

Simpla întrebare " ce ar putea să reprezinte acesta imagine?" poate să declanșeze o amintire, o experiență, un mecanism de apărare, raportări la anumite relații, o scindare psihică, anumite blocaje psihice, identificarea conflictului de baza.

Testul Rorschach are și un potențial psiho-educational, ne ajuta sa conștientizăm cum am integrat anumite experiențe si ce tip de mecanisme s-au format in urma acestor experiente.

In psihoterapie, Testul Rorschach scoate la suprafata elementele invizibile ale psihicului. 

Are rezultate deosebite in psihoterapia individuala, in psihoterapia de cuplu, in psihoterapia de familie.

Testul Rorschach are rezultate deosebite si in mediul organizational, se foloseste cu succes in procesele de recrutare.

In Romania, Testul Rorschach este mai putin cunoscut si comunitatea de specialisti Rorschach este mica.

Cea mai mare comunitate Rorschach este in Japonia.

Anual se fac studii si analize pe Testul Rorschach. Articolele stiintifice sunt publicate in revista Rorscharchiana. 

Revista stiintifica este patronata de Societatea Interantionala de Rorschach si metode poriective, cu sediul in Berna, Elvetia. 

Rorscharchian Ro s-a nascut din pasiune pentru Testul Rorschach si reprezinta proiectul meu prin care vreau sa fac cunoscuta aceasta metoda si in Romania.

Rorscharchian Ro este un proiect de constientizare pentru comunitatea profesionala din Romania (psihologi, psihoterapeuti, medici), dar si pentru publicul larg. 

O lunga perioada de timp metoda Rorschach a fost luata in derizoriu si prezentata intr-un limbaj vulgar, ca fiind o practica ezoterica, lucru ce este fals.

Metoda Rorschach este argumentata stiintific si reprezinta cel mai complex instrument proiectiv. 


Anca Elena Boalca, Specialist Rorschach si Metode Proiective